Αρχική σελίδα » Οι περιοχές » Ν. Γαύδος

Ν. Γαύδος

Η νήσος Γαύδος βρίσκεται νότια της δυτικής Κρήτης, απέχει 21 ναυτικά μίλια από τη Χώρα Σφακίων και υπάγεται στο νομό Χανίων. Είναι το νοτιότερο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό άκρο και έχει έκταση περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μεγαλύτερο υψόμετρο 368 μέτρα.

Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Χαρακτηρίζεται από θερμό και ξηρό κλίμα με λίγες βροχοπτώσεις κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Γαύδος στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από μακία βλάστηση, φρύγανα, πεύκα και είδη κέδρων. Συνολικά έχουν καταγραφεί 457 φυτικά είδη (Bergmeier et al. 1997) και πάνω από 200 είδη πτηνών υπολογίζονται ότι επισκέπτονται το νησί.  Παρότι σε όλο το νησί συναντάμε είδη κέδρων (Juniperus), ο οικότοπος προτεραιότητας των παράκτιων αμοθινών με είδη κέδρων απαντάται σε 3 περιοχές της νήσου Γαύδου, στο Σαρακήνικο, στην παραλία του Άγιου Ιωάννη και στο Λαυρακά.


Οι περιοχές αποτελούν προορισμό για πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες και απειλούνται από την ανενξέλενκτη τουριστική ανάπτυξη και από την έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών (κόψιμο κλαδιών, φωτιά, σκουπίδια)